Länk kopierad

Havregrynsgröt med smörstekta morotsslantar

Ca 20 min
Enkel
7 ingredienser

En värmande morotsgröt med smak av kardemumma – ett riktigt gott sätt att starta dagen på. Havregryn kokas långsamt med mjölk och vatten, och toppas med smörstekta, lätt karamelliserade morotsslantar. En frukost som smakar både omtanke och hemlagat – perfekt när du vill unna dig något extra, fast ändå enkelt.

Ingredienser

1 portion

1 dl havregryn
1 dl kallt kranvatten
1 dl valfri mjölk (här använde vi mandelmjölk)
1 tsk mald kardemumma (mortlade/krossade kardemummakärnor)
1 morot
1 ½ tsk farinsocker
1 tsk smör

Gör så här

  1. Tvätta och skala moroten. Skär den i tunna slantar – det går utmärkt att använda en osthyvel istället för kniv.

  2. Lägg morotsslantarna i en stekpanna tillsammans med smöret och farinsockret.

  3. Låt smöret och sockret smälta och täcka morötterna. Det ska bli varmt, men inte få stekyta.

  4. Stäng av spisen och ställ morotsslantarna åt sidan.

  5. Mät upp havregryn, kardemumma, vatten och valfri mjölk i en kastrull.

  6. Låt gröten småkoka på svag värme i ca 2–3 minuter under omrörning.

  7. Häll upp gröten i en tallrik och toppa med de varma morotsslantarna.

  8. Servera med valfri mjölk – eller njut den som den är.