Länk kopierad

Ingegerds morotskaka

Ca 60 min
Enkel
12 ingredienser

Morotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!

Ingredienser

12 eller 24 stora- / 42 små bitar

200 gr smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 rivna morötter

Glasyr

400 gr färskost
300 gr smör
6 dl florsocker
2 msk vanilsocker

Garnering:

Rivna morötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 g

  2. Smält smöret i en kastrull
    Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp.
    Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och blanda ner tillsammans med det smälta smöret i äggblandningen.

  3. Blanda försiktigt i de rivna morötterna. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.

  4. Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna.

  5. Glasyr: Vispa ihop färskost och rumsvarm smör fluffigt. Vispa i florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över kakan och skär i rutor.

  6. Vid servering: Strö på rivna morötter.