Köttfärspaj med riven morot och prästost
En smakrik vardagsfavorit där riven morot ger både sötma och saftighet till fyllningen, medan prästosten på toppen bidrar med djup och sälta. En perfekt paj att bjuda på till middag eller buffé – oavsett om du använder köttfärs eller ett vegetariskt alternativ.

Ingredienser
4 portioner
Pajskal
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
En nypa salt
Fyllning
450 g färs (kött eller vegetariskt alternativ, t.ex. nötfärs)
5 dl grovt riven morot (ca 2–3 morötter)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl tomatpuré
1 ½ tsk chili (pulver eller flakes)
Salt & peppar
Topping
3 dl crème fraîche
1 ½ dl riven prästost
Salt & peppar
Gör så här
Börja med pajskalet: Blanda smör, vetemjöl och en nypa salt i en bunke till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Förgrädda pajskalet i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Hacka gul lök och pressa vitlök.
Tvätta, skala och riv morötterna grovt.
Stek färsen tillsammans med lök och vitlök på hög värme tills den får färg.
Tillsätt tomatpuré, chili, salt och peppar.
Vänd ner den rivna moroten, sänk värmen och låt allt steka ihop några minuter.
Blanda crème fraîche med 1 dl av den rivna prästosten, salt och peppar i en skål.
Häll färsblandningen i det förgräddade pajskalet och tryck till så ytan blir jämn.
Bred ut crème fraîche-blandningen ovanpå färsen och strö över resterande ½ dl ost.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.
Servera gärna med en fräsch grönsallad.