Länk kopierad

Morotsfrallor

Ca 30 min
Enkel
7 ingredienser

De rivna morötterna ger både saftighet och en mild sötma till de här luftiga frallorna. Lätta att baka och älskade av både stora och små – goda med bara smör, eller som bas till en matig macka.

Ingredienser

20 bitar

200 g rivna morötter
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
13–14 dl vetemjöl eller rågsikt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (ca 37 °C).

  2. Smula ner jästen i en bunke eller bakmaskin. Rör ut jästen med lite av mjölk- och smörblandningen.

  3. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt.

  4. Blanda ner det mesta av mjölet, lite i taget. Spara lite till utbakningen.

  5. Kör degen i bakmaskin i ca 5 minuter tills den blir smidig.

  6. Tillsätt de rivna morötterna och kör ytterligare någon minut.

  7. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela i 20–25 bitar.

  9. Forma till runda frallor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

  10. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 20 minuter.

  11. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10–12 minuter tills frallorna fått fin färg.

  12. Låt svalna på galler under bakduk.