Länk kopierad

Morotsgranola

Ca 30 min
Enkel
11 ingredienser

Krispig morotsgranola – ett mustigt frukostknaprigt med smak av kryddor och rostade frön.

Riven morot och värmande kryddor ger den här granolan en hemtrevlig smak som påminner lite om morotskaka – men i frukostform! Passar perfekt med yoghurt eller som topping på gröten. Enkel att göra, svår att sluta äta.

Ingredienser

8 portioner

2 morötter (ca 3–4 dl grovt riven morot)
5 dl havregryn
1,5 dl pumpafrön
1 dl chiafrön
1 dl solroskärnor
1 msk kanel
1 tsk mortlad kardemumma
1,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
0,5 dl honung
1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skölj, skala och riv morötterna grovt.

  3. Mät upp havregryn, pumpafrön, chiafrön, solroskärnor, kanel och kardemumma. Lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  4. Tillsätt de rivna morötterna och blanda ordentligt.

  5. Värm vatten, rapsolja och honung i en kastrull tills allt är flytande.

  6. Häll vätskan över granolablandningen på plåten och rör om så allt blir jämnt fuktat.

  7. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Rör runt efter halva tiden så att allt rostas jämnt.

  8. Ta ut och toppa med flingsalt medan granolan fortfarande är varm.

  9. Låt svalna helt innan du förvarar den i en tätslutande burk.