Morotsrulltårta med färskostkräm och citron
En modern rulltårtsvariant där rivna morötter möter kanel, kardemumma och ingefära i en mjuk, saftig botten. Den friska färskostfyllningen med citron lyfter hela kakan – perfekt som fika eller avslutning på en middag. Och det bästa? Den går riktigt snabbt att baka!

Ingredienser
8 bitar
Botten
3 dl riven morot
1 tsk mald ingefära
1 msk mald kanel
1 tsk mortlad kardemumma
2 ägg
2 dl socker
0,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk extra socker till bakplåtspappret
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
300 g färskost
1 dl vispgrädde (ovispad)
2 dl florsocker
Rivet skal från 1 citron
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Tvätta, skala och riv morötterna grovt.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vänd ner kanel, ingefära, kardemumma, olja, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat med en slickepott.
Blanda försiktigt i de rivna morötterna.
Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter – håll koll, den gräddas snabbt!
Förbered ett nytt bakplåtspapper med ett tunt lager socker.
Ta ut kakan och vänd den upp och ner på det sockrade papperet.
Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret. Om det fastnar – pensla med lite kallt vatten ovanpå för att lossa det.
Låt kakan svalna helt.
Vispa smöret med färskost, florsocker och citronskal tills det blir krämigt.
Häll i grädden och vispa till en jämn, fluffig smet.
Bred ut fyllningen över den avsvalnade kakan.
Rulla försiktigt ihop rulltårtan.
Pudra med florsocker vid servering och förvara i kylskåp.