Morotssoppa med ingefära
En klassisk morotssoppa med en frisk ton av ingefära och apelsinjuice som ger extra djup och värme. Perfekt en kylig dag, lätt att laga och går utmärkt att variera – prova till exempel med kokosmjölk för en vegansk twist!

Ingredienser
4 portioner
10 morötter
Vatten (så att det precis täcker morötterna i kastrullen)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
2 msk crème fraîche (eller kokosmjölk)
½ dl apelsinjuice
1 tsk chilipulver eller chiliflakes
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk rapsolja
Salt & peppar
Extra crème fraîche till topping (valfritt)
Gör så här
Tvätta och skala morötterna.
Skär morötterna i grova bitar.
Hacka gul lök och pressa vitlöken.
Stek lök och vitlök i rapsolja i en kastrull på medelhög värme tills löken mjuknat.
Lägg ner morötterna i kastrullen och fyll på med vatten så det precis täcker.
Tillsätt buljongtärningen, riven ingefära och chili.
Låt soppan koka tills morötterna är helt mjuka, ca 15–20 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer.
Rör i apelsinjuice och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick crème fraîche på toppen.
Tips: Byt ut crème fraîche mot kokosmjölk för en mjölkfri variant med asiatisk touch.